GidsenPlus organiseerde Vlas-tastische dagen: “Bewoners zijn levend erfgoed”

GidsenPlus organiseerde Vlas-tastische dagen: “Bewoners zijn levend erfgoed”

GidsenPlus organiseerde in mei in Woon- en Zorghotel Aurélys een tentoonstelling rond vlas in Zuid-West-Vlaanderen.

GidsenPlus organiseerde in mei in Woon- en Zorghotel Aurélys een tentoonstelling rond vlas in Zuid-West-Vlaanderen. Veel bewoners maakten als levend erfgoed deel uit van de ‘Vlas-tastische dagen’.

Beveren-Leie en Desselgem en de hele streek zijn sinds jaar en dag verbonden met vlas. De vlasteelt speelde een grote rol in de ontwikkeling van de economische regio. Om die rijke geschiedenis in de kijker te plaatsen, organiseert Woon- en Zorghotel Aurélys samen met Gidsenplus vzw enkele ‘Vlas-tastische dagen’.

In bistro ’t Boshüs ontdekte je een tentoonstelling waar het vlas tot leven kwam via foto’s, filmpjes, oude en moderne materialen. Bij goed weer kon je zelfs even richting de vlasakker van Aurélys in het park De Mote.

Naast vzw Zuid-West, Museum Texture, Erfgoeddepot Trezoor en firma Dewaele werkten enkele leerlingen uit de Vrije Basisschool Desselgem ook mee aan de expo. De vierdejaars maakten samen met de bewoners 18 originele kunstwerken.

Fietstocht

“Onze bewoners zelf maken eigenlijk ook deel uit van de tentoonstelling. In de bistro kunnen ze uren vertellen over het vlasverleden. Zij zijn ons levend erfgoed”, klinkt het.

Op vrijdag en maandag trok een groep bovendien telkens met de fiets richting bekende vlasplekken in de buurt, onder leiding van gids Jan Lefebvre.

Woon- en Zorghotel Aurélys bevindt zich in de Grote Heerweg 240, in Beveren-Leie.

De vierdejaars van de Vrije Basisschool Desselgem maakten enkele passende kunstwerkjes voor de Vlas-tastische dagen in Aurélys.

Deze tekst verscheen als artikel in Het Nieuwsblad © Levi Verbauwhede